February 13, 2012

I morgon är årsdagen för upproret i Bahrain

Inledningsvis är det en fördel, att ha sett dokumentären "Shouting in the dark". Berättelsen om revolten som världen glömde och fortfarande väljer att glömma bort.

Situationen i Bahrain fortsätter på detsamma sätt, som den började förra året. Den konstanta repressionen av ett helt folk, vilket numera är välbekant. Det stora problemet är just tystnaden, mörkret och glömskan som omger hela situationen. Befolkningen lider, informationen finns där men sedan? Det är inte lika populärt som Syrien eller Egypten, trotts att våldsamheterna inte står dessa efter i brutalitet.
SvTs Dokument utifrån har visat Shouting in the dark, kl: 22.00 en söndagskväll. Det blir inte många personer som ser den dokumentären, hur bra den än är.

Konflikten i Bahrain kan beskrivas som ett proxykrig mellan USA och Iran. Ett krig som inte får komma till stånd, när världsfreden då kan stå på spel. Men det i sig ursäktar inte tystnaden som omgärdar situationen, när den säkerheten enbart är fiktiv. Informationen finns där om de svenska och USAs intressen som föreligger, inte minst vapenexport och reservdelar (R&D), USA har sin 5 flotta ankrad och som sin hemma hamn förlagd till Bahrain. Men även på telekomsidan finns intressen, där levererar Ericsson utrustningen till den största och statsfinansierade operatören. Numera är det välbekant vad som kan göras med en sådan utrustning. Enligt kontakter i Bahrain skördades de flesta offren, innan de lärde sig hur de skulle använda sina mobiltelefoner och datorer på ett säkrare sätt. Men det är enbart en del av vad som pågår, de måste fortfarnde ut på gatorna och visa vad de tycker.


Zainab Alkhawaja
 Bilden visar Zainab Alkhawaja, en av systrarna Akawaja som fick ett speciellt hedersomnämnande av FNs kommissonär för de mänskliga rättigheterna:

"In Bahrain, inspired by the uprisings in Tunisia and Egypt, protesters gathered for several weeks in the centre of the capital – Manama - to demand action to tackle economic hardship, the lack of political freedom and discrimination in jobs."
Nu har Zainab återigen blivit arresterad:Zainab har en mycket stor tur när hon är mycket välkänd och kan räkna med en omfattande hjälp. Alla har inte den turen men hon har och Amnesty finns nu där, men omvärlden behöver personer som Zainab som symboliserar friheten och motståndet. Vad som pågår behöver få mer utrymme och exponering, vilket vi kan ge till en viss del. Men här måste även media ta sin del, belysa och analysera situationen.No comments:

Post a Comment