January 13, 2012

Fortsatta tvångssteriliseringar för att hålla KD kvar

Tydligen vet inte beslutsfattarna i regeringen, vad det är för beslut de har fattat. Beslut avseende frågan om tvångssteriliseringar och transpersoners rättigheter i samhället. För den oinsatte är det ett lagkrav på att för den person som vill byta juridiskt kön, är det ett krav på en permanent sterilitet innan det kan godkännas av rättsliga rådet (Socialstyrelsen). De anser att de inte har fattat ett beslut över att behålla tvångssteriliseringen, fast andra anser att beslutet avser en fortsatt tvångssterilisering. Det man egentligen fattade ett beslut om var att inte fatta ett beslut just nu, utan någon gång längre fram när det inte skadar Hägglund (KD) och hans position som partiledare och socialminister.
De tycker sedan att det är lite konstigt, om personer som drabbas och är aktiva inom området blir upprörda. Ärendet ska ju bara begravas ett antal år framåt, i en långtidsutredning. Det är inte riktigt det som Thomas Hammarberg tänker sig:

Thomas Hammarberg, Commissioner for Human Rights at the Council of Europe, calls upon member states to “abolish sterilisation and other compulsory medical treatment which may seriously impair the autonomy, health or well-being of the individual, as necessary requirements for the legal recognition of a transgender person’s preferred gender.”

Den lag och praxis vi har i Sverige, bryter altså mot Europakonvensionerna. Sverige och andra länder vidtalas, att ändra på detta förhållande. Det är något vilket Kristdemokraterna (KD) inte tycker vidare bra om, de vill behålla denna lag och praxis. Det passar fint in i deras ideologi, även om det finns strömningar som talar för det motsatta. Caroline Szyber (KD):

Jag yrkar för Stockholm stads räkning bifall till motion 5:38 om avskaffande av tvångssterilisering.
Ingen vet hur detta beslut kom till egentligen, men enligt vissa personer på socialdepartementet var det gruppledarna. Ulrika Westerlund (RFSL) i en fråga till Birgitta Ohlsson (Fp):

Jag har ägnat rätt mycket tid idag åt att få reda på vad som hänt - men det har inte varit lätt. Socialdepartementet menar i alla fall att det är gruppledarna i socialutskottet som gjort denna överenskommelse. Jag har då frågat vad de har för mandat att göra det eftersom det bryter mot partibeslut, men inte fått något svar. Kan du klargöra?
 Givetvis inget svar men det kommer undanglidningar, från inte bara Ohlsson utan även från Erik Ullenhag (Fp) hbt-ministern själv. Det finns tydligen ingen överenskommelse, så vad är det egentligen som gäller. Vad vi kan se är en äkta förvåning, över de reaktioner som det blev. De har nog samtliga blivit rejält tagna på sängen, över de reaktioner som kom. Ingen aktivist satt tyst ned i båten, vi alla var direkt på hugget och som det ser ut nu fått dem på defensiven. Det går att väcka debatt och utkräva svar, även om svaren uteblir eller inte riktigt stämmer med den verklighet vi upplever. I synnerhet när de vilka har ansvaret, inte de heller synes veta vad som händer och ger svar därefter.2 comments:

 1. Eftersom "vi" har valt att ha en väldigt snäv representativ demokrati med få folkvalda, dessutom en väldigt centralistiskt dylik och tillika icke-transparent, blir resultatet sådant. Det är skrämmande! 2012 steriliseras alltså folk fortfarande. Kan det vara något annat, än ett underkännande av vår form av demokrati?

  grotesk.verklighet på fb

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kanske inte ett underkännande av vår demokrati, eller av de folkvalda. Kanske inte ens av den centralistiska staten, i en postmodernistisk tappning. Det säger mer om koncervismen i det svenska samhället och bevarandet av gamla stortyska drömmar om det perfekta, både det perfekta samhället och den perfekta individen. Så oerhört bedårande infört, av makarna Myrdal på 1930-talet, eugeneticens origo. Vi trodde att det stoppade när Stortyskland torskade 1945, men så icke. Här i Sverige fortsatte man och fortsätter. Vi har fortfarande gamla nazilagar kvar: Lag 1944:133 Lag om sterilisering/kastrering, som ett talande exempel. Där den senaste lagen infördes 1972, den som vi nu strävar efter att byta ut mot en betydligt modernare. Baserat på den från och av Socialstyrelsens utredare av steriliseringsfrågan.

   Det är ju nu inte på det viset, att våra vänner i regeringen inte känner till detta, det gör dom. Men de vill inte när det är behändigt och passar väl in i det övriga politiska paketet de serverar oss.

   Delete